VANHUTEOVA SURUČICA

Spiraea x vanhouttei (Briot) Zabel

ZNAČAJKE: ukrasna biljka

 

KARAKTERISTIKE

Vanhuteova suručica (Spiraea x vanhouttei (Briot) Zabel) je listopadni grm iz porodica ruža (Rosaceae),
Naraste do 2,5 m visine i širine tanašnim izbojcima koji se elegantno savijaju prema zemlji. Korjenski sustav je plitak.
Listovi su jednostavni, jajasti, naizmjenično smješteni, dugi od 2 do 3,5 cm, nazubljenih rubova, slabo vidljivi režnjevi, lice je tamnozeleno, a naličje sivo no dolaskom jeseni zadobiju žutu boju.
Biljka je jednodomna, a cvjetovi dvospolni.
Cvate u u travnju i svibnju snježnobijelim cvjetićima ne većim od centimetra, skupljenih u cvatove promjera 3-5 cm koji niz grane padaju poput slapova. Listići su sitni, zeleni, lagano nazubljeni.

RASPROSTRANJENOST

Rod Spirea uključuje vrste koje samoniklo nastanjuju šumska područja, a također i ukrasne vrste. koje su vrlo raširene u parkovima. Osim kultiviranih vrsta (Spiraea x vanhouttei, S. japonica, S. thunbergii, S. bumalda, ), mnoge su samonikle i nastanjuju naša šumska područja kao Spirea media Schmidt. (Tomašević, Zima, 2012.), Spirea cana Walld et. Kit (Tomašević, 2006.) i dr. Vrste roda Spirea naseljavaju umjereni pojas Sjeverne Amerike, Azije i Europe, a najveći broj različitih prirodnih oblika je u istočnoj Aziji.

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožava se sa sjemenom i reznicama.
Sadi se kao ukrasna biljka, odgovara joj sunčani položaj ili polusjena te vlažna i dobro drenirana zemlja.
Vrlo je otporna na niske temperature, prašinu i smog te se dosta uzgaja u gradovima.

Od nametnika najveći su joj neprijatelji uši koje sišu sok sa mladih izbojaka.

Hibrid je između S. cantoniensis i S. trilobata. Ime vrste vanhouttei dano je u čast belgijskog hortikulturista Louisa Benoita van Houtteia. (1810-1876).

SISTEMATIKA

CARSTVO PLANTAE
KOLJENO MAGNOLIOPHYTA
RAZRED MAGNOLIOPSIDA
RED ROSALES
PORODICA ROSACEAE
ROD SPIRAEA
VRSTA SPIRAEA x VANHOUTTEI

Tekst i slike: M.O.,5.C