LAWSONOV PAČEMPRES

Chamaecyparis lawsoniana (A. Murray) Parl.)

ZNAČAJKE: ljekovitost, gradivni materijal

 

KARAKTERISTIKE

Lawsonov pačempres (Chamaecyparis lawsoniana (A. Murray) Parl.) je zimzeleno drvo koje pripada porodici Cupressaceae.
Stablo mu je ušiljeno – čunjaste krošnje 30 – 50 (60) m visine, a promjer debla mu je do 2 m. Vrh krošnje je povijen, grane su kratke, horizontalno otklonjene, a vrhovi grana i grančica također vise.
Kora mu je crvenkastosmeđa, u mladih je primjeraka glatka, a u starijih jako debela i duboko ispucala u okruglaste ljuske.
Korjenov sustav je dobro razvijen.
Listovi su ljuskasti, prilegli i tamnozelene su boje. Listovi se sastoje od bočnih i plošnih ljusaka koji s donje strane imaju nejasne bjelkaste mrlje.
Cvate od ožujka do svibnja.
Muški su im cvatovi tamnocrveni,mali, dugi tek 3-4mm. Ženski češeri su promjera oko 1 cm, debeo, okruglast i nalazi se na kratkoj stapci.
Češer je u početku plavkastozelenkasti, a kasnije posmeđi. Češer obično čini 8 ljusaka koje su uleknute u sredini gdje se nalazi zadebljanje u obliku grbice. Ispod svake ljuske nalazi se 2-4 (5) sjemenaka.
Sjemenke su 4 mm duge i okriljene su. Puni urod sjemena je svakih 2-5 godina.
Drvo obično počinje plodonositi u dobi od 10-20 godina. Drvo doživi starost do 500 godina pa i više. U mladosti raste sporije, a kasnije brže.

RASPROSTRANJENOST

Vrsta je prirodno rasprostranjena u Sjevernoj Americi u primorskim krajevima i na planinama pored Tihog oceana od jugozapadnog Oregona do sjeverozapadne Kalifornije. Od obala Tihog oceana širi se u unutrašnjost do 70 km, a pojavljuje se na nadmorskoj visini do 1500 m.
Kultivari su najpopularniji u Europi u kojoj se uzgajaju u različitim klimatskim zonama. Zbog svoje dekorativne vrijednosti imaju široku primjenu u uređenju krajobraza.
Vrstu su otkrili europski doseljenici blizu Port Orforda u Oregonu. U uzgoj su ga introducirali 1854. godine kolekcionari koji su radili za rasadnik Lawson & Son u Edinburghu, u Škotskoj pa je tako i nazvan Lawsonov pačempres.
Vrste su otporne na gradska onečišćenja i na niske temperature. Odgovara im vlažno, dobro drenirano i duboko tlo, sunčano ili polusjenovito mjesto. U kontinentalnom dijelu preporuča se uzgoj na mjestu gdje će dobivati nekoliko sati izravnog sunčevoga osvjetljenja, ali gdje će velik dio dana biti zaštićen od sunca.

RAZMNOŽAVENJE

Razmnožavanje sjemenom ima kao posljedicu manju ili veću genotipsku i fenotipsku varijabilnost potomstva što dovodi do mogućnosti dobivanja novih sorti. Prednosti ovoga načina razmnožavanja su mogućnost masovne proizvodnje, mogućnost dobivanja novih sorti, biljke su otpornije, snažnije, dugovječnije, a i sam postupak se odvija dosta brzo. Nedostatci ovoga načina razmnožavanja su što se kod stranooplodnih vrsta ne prenose nasljedna svojstva s roditeljske biljke.
Drugi način razmnožavanja je vegetativnim putem, reznicama ili cijepljenjem. Hrastić (2005) navodi da su istraživanja pokazala da biljke razmnožene reznicama (vegetativno) imaju šire deblo i veći volumen krošnje od onih razmnoženih sjemenom (generativno).

KEMIJSKA SVOJSTVA

Sastav eteričnih ulja izdvojenih iz mladih stabljika i lišća pokazala su da je ulje bilo bogatije monoterpenima nego seskviterpenima. Glavna komponenta bila je limonen s postotnim udjelom od 77,7%. Ostatak spojeva koji doprinose mirisu imao je postotni sastav niži od 3,0% Antibakterijska i antifungalna aktivnost ovog ulja testirana je na različitim mikroorganizmima (Candida albican) .Eterično ulje C. lawsoniana može se smatrati dobrim prirodnim antibakterijskim i antifungalnim sredstvom.

UPOTREBA

Drvo je lagano, bjelkasto ili svjetložuto, ugodna mirisa. Jako je cijenjeno u Aziji pa se i većina tamo i izvozi. Drvo ove vrste jedno je od najkvalitetnijih i najcjenjenijih na svijetu. Koristi se na istoku za gradnju crkava, za gradnju brodova, ograda i podova.

SISTEMATIKA

CARSTVO PLANTAE
KOLJENO PINOPHYTA
RAZRED PINOPSIDA
RED PINALES
PORODICA CUPRESSACEAE
ROD CHAMAECYPARIS
VRSTA CHAMAECYPARIS LAWSONIANA

Tekst i slike: M.O.,6.C