SITNOLISNA LIPA

Tilia cordata Mill.

 

ZNAČAJKE: ljekovitost

KARAKTERISTIKE

Sitnolisna lipa (Tilia cordata Mill.) je listopadno stablo koje dosegne visinu do 30 m, gusto razgranate i duguljaste krošnje. Debla mogu biti široka, ali i uska. Korijenski sustav je osobito razvijen s više jačih vertikalnih žila i brojnim bočnim žilama. Kora je sivkastosmeđe boje, dugo glatka, kod starijih stabala do 2 cm debela. Pupovi su dvoredni, tupo ušiljeni, dugi oko 5 mm, pokriveni dvjema ljuskama različite veličine. Listovi su dugi i široki 4 – 7 cm, okruglasto srcasti, neznatno šiljastoga vrha te su zelene boje, na naličju modrozelene sa čupercima dlačica bakrene boje u uglovima lisnih žila. Iako se tijekom jeseni listovi osuše, obično ostaju na stablu sve do kraja zime. Peteljka je gola, duga 2-4 cm.
Lipa je jednodomna biljka. Cvate u lipnju i srpnju. Cvjetovi su žućkastobijeli, dvospolni i vrlo mirisni. Pet do sedam cvjetova je zajedno skupljeno u paštitaste cvatove. Zaštićeni su pricvjetnim listom koji pomaže i prilikom rasprostranjivanja. Plodnica tučka je nadrasla, a prašnici su brojni.
Plod je okruglasti oraščić s više sjemenki, hrđastocrven, dugačak je oko 5 mm.

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavanje je sjemenom i na vegetativan način.

RASPROSTRANJENOST

Rasprostranjena je na području Europe i jugozapadne Azije. Najbolje joj odgovaraju duboka, rahla i bogata tla na vapnenačkoj podlozi. Voli plodnu i vlažnu zemlju, zaštićenu od vjetra.

KEMIJSKA SVOJSTVA

Lipini cvjetovi i listovi izuzetno su ljekoviti, cvijet lipe sadrži sluzne polisaharide, flavonske glikozide, fenolkarboksilne kiseline, trjeslovinu, eterično ulje, hesperidin (žutu boju), tanine, vitamin C, kalcij, željezo i soli mangana.

LJEKOVITOST

Lipovi cvjetovi koriste se za liječenje prehlade, gripe i bolesti dišnih organa. Potiču izlučivanje mokraće i čiste bubrege. Služi i kao sredstvo za pospješivanje probave i ublaživanje grčeva u crijevima (lipov drveni ugljen). Za liječenje se sabiru cvjetovi sa pricvjetnim listovima (ako je lijepe zelene boje).
Sasvim mladi listovi su jestivi. Bušenjem stabla u proljeće dobiva se sok koji je dobar za piće ili pripremu sirupa.

SISTEMATIKA

CARSTVO PLANTAE
KOLJENO MAGNOLIOPHYTA
RAZRED MAGNOLIOPSIDA
RED MALVALES
PORODICA TILIACEAE
ROD TILIA
VRSTA TILIA CORDATA

Tekst i slike: E.S., 7.c