CRNI BOR

Pinus nigra J.F. Arnold

ZNAČAJKE: ljekovitost

 

KARAKTERISTIKE

Crnogorično drvo koje može dosegnuti do 40 m visine. Krošnja je jajasta i zaobljena, a u starijoj dobi postaje široka i gotovo vodoravnog vrha.
Kora je debela do 10 cm tamno-siva,a u starijoj dobi je duboko raspucala na nepravilne izdužene ljuske.
Pupovi su smolasti, okruglasti, u pršljenovima, prekriveni tankim sivim ljuskicama. Dugi su 1 do 2 cm.
Cvjetovi su jednospolni. Muški cvjetovi su dugi oko 2 cm skupljeni su po 3-10 u žućkaste rese na osnovi ovogodišnjih grančica dok su ženski cvjetovi pojedinačni i smješteni u crvenkastim češerima i građeni od spiralno složenih plodnih ljusaka s dva sjemena zametka pri osnovi i prekriveni pokrovnim ljuskama. Cvatu sredinom proljeća.
Iglice su tvrde, tamnozelene, 8-15 cm duge, 1.5 – 2 mm debele, naglo ušiljenog vrha. Nalaze se u bjelkastom, oko 1 cm dugom rukavcu, po 2 u grupi.
Češeri su simetrični, 5-8 cm dugi i do 4 cm debeli, žuto-smeđi, dozrijevaju u 3. godini. Češerne su ljuske odrvenjene, odozdo čađavocrne. Dozrijevaju druge godine u rujnu i listopadu, a otvaraju se u naredno proljeće kada se ljuske zrelog češera rašire i iz njih ispadaju sjemenke. Sjemenke su žućkastobijele do sivosmeđe boje, duge 5-7 mm, široke oko 4 mm, sa oko 2 cm dugim krilcem.
Korijenje prodire između kamenja i poboljšava uvjete za ostale vrste.

 

RASPROSTRANJENOST

Najviše raste u južnoj Europi, Maloj Aziji i sjeverozapadnoj Africi.
U Hrvatskoj je autohtona vrsta drveća. Skroman je u zahtjevima, otporan je na mraz, gradska onečišćenja, vjetar i podnosi sušu. Brzo raste u mladosti i doživi do 500 godina.

 

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožava se sjemenkom koja lako klije ili u uzgoju vegetativno- cijepljenjem.

 

KEMIJSKA SVOJSTVA I LJEKOVITOST

Mlade iglice sadrže vitamin C, te se od njih može napraviti čaj.
Jestive su sitne sjemenke, unutrašnji dio kore i prokuhani pupovi. Zarezivanjem kore dobiva se terpentin, a njegovom destilacijom proizvodi se terpentinsko ulje. Ulje terpentina je dobro otapalo za mnoge smole, vosak, masti, kaučuk, sumpor i fosfor te se u velikoj mjeri koristi u proizvodnji laka, u uljanim bojama, itd. Medicinski, upotrijebljava se u općoj i veterinarskoj praksi te je vrijedan kao antiseptik. Koristi se za konje i stoku, a izvana kao stimulans za reumatske otekline, za uganuće i modrice, te za ubijanje parazita. Glavni spojevi izolirani iz eteričnog ulja su alfa-pinen (23, 9%), alfa-terpineol, beta-pinen, kamfor, borneol, limonen i terpinen-4-ol.

SISTEMATIKA

CARSTVO PLANTAE
KOLJENO PINOPHYTA
RAZRED PINOPSIDA
RED PINALES
PORODICA PINACEAE
ROD PINUS
VRSTA PINUS NIGRA

     

Tekst i slike: M., O., 6.c