SREBRNOLISNI JAVOR

Acer saccharinum L.

ZNAČAJKE: jestivost

 

KARAKTERISTIKE

Srebrnolisni javor (Acer saccharinum L.) je listopadno drvo koje naraste do 35 m., kora je siva u mladosti glatka, kasnije tanko ljuskavo ispucana. Grane su tanke i krhke, tvore rahlu krošnju.
Listovi su nasuprotni, duboko urezani na pet ušiljenih režnjeva, dugi 8-15 cm, široki 6-14 cm, nalaze se na peteljkama dugih 5-12 cm. Na licu su svjetlo zeleni, na naličju srebrnasti. Dolaskom jeseni prije nego što otpadnu prime žutu boju.
Cvjetovi su žućkasto zelenkasti, skupljeni u guste cvatove. Cvatu u veljači i ožujku prije listanja.

Plodovi su duguljaste samare skupljene u parove pod oštrim kutom, sadrže po jednu okriljenu sjemenku. Krila su im duga 3-5 cm no često je jedna sjemenka zakržljala i nerazvijena. Sjemenke dozrijevaju u lipnju kada otpadnu sa stabla, a kliju iste godine.

RASPROSTRANJENOST

Prirodno raste na području Sjeverne Amerike, u Europi se uzgaja od prve polovine 18.s toljeća kao ukrasna biljka u parkovima, gradovima…Sjemenka se sije čim otpadne, klijavost ne zadrža dugo. Stablo brzo raste,traži položaj punog sunca premda tolerira i polusjenu. U prosjeku živi 10, a plodove stvara nakon 10 godina.

UPOTREBA

Sok od drveta može se koristiti za proizvodnju pitkog sirupa. Američki indijanci radili su šećer od soka koji ispušta deblo kad se izbuši.
Drvo je meko, lomljivo, lako se obrađuje. Koristi se za izradu sanduka, ogrjeva (za vatru).

SISTEMATIKA

CARSTVO PLANTAE
KOLJENO MAGNOLIOPHYTA
RAZRED MAGNOLIOPSIDA
RED SAPINDALES
PORODICA ACERACEAE
ROD ACER
VRSTA ACER SACCHARINUM

Tekst i slike: E.S.,5.C