JAPANSKA TREŠNJA

Prunus serrulata Lindl.

ZNAČAJKE: ukrasna vrsta

 

KARAKTERISTIKE

Japanska trešnja (Prunus serrulata Lindl.) je listopadno drvo koje pripada porodici ruža. U Japanu postoji više od 200 vrsti japanske trešnje. Japanska trešnja može živjeti čak 30-40 godina.

U prosjeku naraste 10-25 m, a opseg krošnje joj je 5 m. Kora japanske trešnje je glatka, smeđa ili smeđe siva, a listovi su tamnozeleni eliptičnog oblika i nazubljenih rubova, dugi između 5-12 cm te široki između 2- 6 cm. Krajem jeseni postaju žuti, crveni ili tamnocrveni.

Ima jaki korijenov sustav, plitko se ukorjenjuje, a površinsko korijenje s vremenom postaje izloženo i može izazvati deformacije na popločenim površinama ili travnjacima.

Cvjetovi japanske trešnje su mekani i nježni, sterilni tamno ružičasti, dvostruko ispunjeni, od 23 do 28 latica po cvijetu, do 4 cm promjera; u skupinama od 2 do 5 zajedno. Cvate u kasno proljeće (travanj – svibanj). Plodovi se ne formiraju (sterilni kultivar).

 

RAZMNOŽAVANJE

Japanska trešnja razmnožava se slično kao i ostalo drveće, tj. tako da joj se u vrijeme kada nije u fazi vegetacije grane obrezuju. Grane se obrezuju otprilike 2 cm ispod pupa i 3 – 4 cm iznad pupa. Odreže se nekoliko grana koje se povežu, stave u humus ili pijesak i zaliju, a nakon nekoliko mjeseci trebale bi izrasti žile. Voli kiselo, vlažno tlo i sunčana mjesta. Ne preferira položaj u sjeni.

 

RASPROSTRANJENOST

Prirodno joj je stanište istočna Azija (Japan, Koreja, Kina). Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i parkovima. Traži sunčano ili polusjenovito mjesto, odgovara joj dobra, vlažno i hranjiva zemlja. Razvijen je veliki broj formi koje se razlikuju oblikom krošnje te oblikom i bojom cvjetova.

 

UPOTREBA

Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i parkovima. Vrlo je otporna, može podnijeti temperature čak do -29 stupnjeva, ali i prilično visoke temperature te sušu i zagađen zrak. Privlači leptire i korisna za ispašu pčela.

 

ZANIMLJIVOSTI

Japanska trešnja je jako cijenjena u Japanu te njen cvijet (sakura) simbolizira slavlje života, stoga se tradicionalno poklanja kako bi se pozdravio novi član obitelji ili iskazala skrivena ljubav dragoj osobi.. Cvate u travnju i u Japanu povodom cvata ove biljke čak se održava tradicija “Hanami” povodom koje ljudi izlaze van u prirodu kako bi se divili cvatu Japanskih trešanja koje označavaju početak proljeća.

 

SISTEMATIKA

CARSTVO PLANTAE
KOLJENO MAGNOLIOPHYTA
RAZRED MAGNOLIOPSIDA
RED ROSALES
PORODICA ROSACEAE
ROD PRUNUS
VRSTA PRUNUS SERRULATA

Tekst i slike: E. S., 7.c