JAVOR MLIJEČ

Acer platanoides L.

ZNAČAJKE: ljekovitost

KARAKTERISTIKE

Javor mliječ (Acer plantanoides L.) je listopadno drvo uspravno, vitko, naraste do 20 metara visine. Krošnja je gusta, jajasto zaobljena, na prostranom prostoru okruglasta.
Ime javor mliječ dobio je prema mliječnom soku koji se izlučuje iz peteljki listova i mladih grančica.
Korijenov sustav ima dobro razvijene bočne žile koje su pliće, ali široke. Deblo je promjera veće od 1 m. Kora je debela oko 1 cm, u početku smeđesiva i glatka, kasnije tamnosmeđa te uzdužno i poprečno plitko izbrazdana, ne ljušti se.
Pupovi su sitni, ušiljeni, crvenosmeđi, sjajni, na rubu ljusaka sitno dlakavi.
Listovi su nasuprotni, jednostavni, veliki 10-25 cm, nalaze se na tankim,crvenkastim peteljkama dugima 5-20 cm. Sastavljeni su od plojke razdijeljene na 3-7 krpaskih režnjeva nazubljenog ruba i ušiljenih vrhova, srcaste osnove, goli su, na licu svijetlozeleni, naličje je svjetlije, u pazušcima žila kratko, svijetlosmeđe dlakavo, u jesen prije opadanja poprime zlatnožutu ili crvenkastu boju.
Biljka je jednodomna, cvjetovi su jednospolni ili katkad dvospolni, skupljeni u uspravne gronjaste cvatove. Žućkastozelenkasti su, promjera oko 8 mm, građeni od pet listića čaške i vjenčića, a nalaze se na drškama dugim 1-2 cm. Prašnika ima najčešće 8, tučak je jedan s nadraslom plodnicom.
Cvatu prije listanja u travnju i svibnju.
Plodovi su jednosjemeni, okriljeni oraščići dugi 4-7 cm, po dvije perutke spojene su pod tupih kutom, dozrijevaju u rujnu i mlade grančice sadrže mliječni sok.

RASPROSTRANJENOST

Prirodno je rasprostranjen u većem središnjem dijelu Europe, od Francuske na zapadu, sve do zapadne i jugozapadne Azije. Raste pojedinačno ili u malim skupinama na vlažnim, rahlim i bogatim tlima listopadnih šuma, u nizinskom i brdskom području.
Sadi se kao ukrasna biljka u parkovima i nasadima zbog guste krošnje.

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožava se sjemenom i vegetativno cijepljenjem (ukrasni kultivari).
Drvo je lijepe teksture, lako se polira te primjenu nalazi u stolarstvu te služi za izradu muzičkih instrumenata poput klavira.
Otporan je na štetnike koji izgrizaju lišće i na nagle promjene temperature.

KEMIJSKI SASTAV

Listovi sadrže ugljikohidrate, vitamine C i E, masne kiseline, tanine, flavonoide, organske kiseline, karotenoide; allantoin – supstancija s analgetičkim, astringentnim i protuupalnim djelovanjem; prirodne aminokiseline – na primjer, asparagin, koji je važan dio proteina i koji je uključen u metabolizam dušika.

Javorova kora sadrži fitosterole, tanine, gorčinu, eterična ulja, smole i druge organske tvari.

LJEKOVITOST

Javorov sirup sadrži mnoge tvari vitalne za tijelo, bogate šećerom, organskim kiselinama, enzimima, solima kalcija, magnezija, željeza i elemenata u tragovima. Javorov sok sadrži askorbinsku i druge organske kiseline.
Javorov sirup sadrži fosfor i željezo u lako probavljivom obliku, kao i vitamine.
Od lišća i sjemenki pravi se pripravak s diuretičkim, antimikrobnim, antipiretičkim i zacjeljujućim učincima. Propisuje se kod bolesti bubrega, gornjih dišnih putova, akutnih respiratornih bolesti, herpesa, upale pluća i usne šupljine.

SISTEMATIKA

CARSTVO PLANTAE
KOLJENO MAGNOLIOPHYTA
RAZRED MAGNOLIOPSIDA
RED SAPINDALES
PORODICA ACERACEAE
ROD ACER
VRSTA ACER PLATANOIDES