ZAPADNJAČKA TUJA

Thuja occidentalis L.

ZNAČAJKE: ljekovitost, otrovnost

KARAKTERISTIKE

Zapadnjačka tuja je zimzeleno drvo nepravilnog oblika koje može narasti do 20 m visine.
Korijenski sustav je plitak, deblo je promjera oko metar. Kora je svjetlosmeđa do crvenosmeđa, uzdužno se guli u trakama. Grane su horizontalne, s gornje strane tamnozelene i malo povinute prema dolje.
Listovi izgledaju poput crijepova na krovu, ljuskavi su, dugi 2-7 mm, široki oko 2,5 mm, na licu tamnozeleni dok je naličje žućkastozeleno.
Cvate od ožujka do svibnja. Muški cvjetovi su mali, tamnocrveni i smješteni na kratkim drškama na postranim grančicama. Ženski češeri su jajasti, veličine 1 cm, žućkasti,a u fazi dozrijevanja tamnosmeđi. Češeri imaju 4-5 pari ljusaka poredanih poput crijepova, sjemenke su duge oko 3 mm sa dva mala krilca.

RASPROSTRANJENOST

Prirodno raste na prostoru jugoistočne Kanade i na sjeveroistoku SAD-a. U 16. st. je unešena u Europu. Danas postoje brojni kultivari ove vrste koji se koriste za raznolike namjene. Sadi se kao ukrasna biljka u vrtovima, parkovima, pojedinačno ili u skupinama. Otporna je na gradska onečišćenja i niske temperature,ali ne podnosi ni jako vlažna ni jako suha staništa.

RAZMNOŽAVANJE

Mogu se razmnožiti sijanjem sjemena u hladno klijalište kasno zimi ili ukorjenjivanjem poluzrelih reznica tijekom kasnog ljeta i početkom jeseni. Sporo raste, ali može doživjeti i do 400 godina.

KEMIJSKA SVOJSTVA

U ljekovitost tuje spada eterično ulje koje u svom sastavu sadrži alfa i beta-tujon, d-pinen, tanaceton, glikozide i pinicitrin. Tujon je otrovan kao i listovi biljke. Simptomi trovanja su pečenje u grlu i ždrijelu, mučnina, povraćanje, mokrenje, proljev, slabost, a kod težih slučajeva trovanja dolazi do krvavog povraćanja, upale bubrega, mjehura, maternice i mozga, te smrti. Danas je napušteno liječenje čak i u vanjskoj upotrebi zbog otrovnosti preparata koji su se inače rabili za izradu antireumatskih krema, za liječenje reume i gihta, liječenju ženskih (papiloma) i muških bolesti (hipertrofije prostate i za pojačano mokrenje).

Danas se eterično ulje samo koristi za vanjsku primjenu (virusne bradavice i kožne infekcije). Antivirusno djelovanje i imunofarmakološki potencijal kemijskih supstanci koje djeluju kao stimulanski na proizvodnju antitijela te aktivaciju makrofaga i ostalih imunokompetentnih stanica,ocijenjeni su u brojnim in vitro i in vivo istraživanjama. Provedena su i brojna klinička ispitivanja s biljnim lijekom koji sadrži poseban ekstrakt T. occidentalis što pokazuje njegovu terapeutsku učinkovitost u infekcijama respitatornog sustava.

SISTEMATIKA

CARSTVO PLANTAE
KOLJENO PINOPHYTA
RAZRED PINOPSIDA
RED PINALES
PORODICA CUPRESSACEAE
ROD THUJA
VRSTA THUJA OCCIDENTALIS